Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, 2023 Şanlıurfa İslam Dünyası Turizm Başkenti Sanat ve Kültür Şehri konulu sempozyumun açılış törenine katıldı.
Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen sempozyum, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Üniversitenin tanıtıldığı kısa filmin katılımcılara izletilmesiyle devam eden program, açılış konuşmalarıyla sürdü.
Açılış konuşmasında Şanlıurfa’ya Turizm Başkenti unvanının verilmesinin mutluluk verici olduğunu kaydeden Vali Şıldak, “İçinde bulunduğumuz senede maalesef üzüntü verici, çok acı olaylar yaşandı. Bu da ilimizde 2023 İslam Turizm Başkenti unvanının hakkıyla yaşanmasını önleyen bir duruma yol açtı. Deprem ve ardından sel felaketinin getirdiği yıkım ve bunların onarılması ile ilgili süreçler bizi bu alana odaklanmaktan alıkoydu. Bu sempozyum, inşallah yıl sonuna doğru da olsa en azından ilimizin bilim dünyasındaki ve tarihteki yeri hakkında uzmanlar tarafından tartışılması ve bazı yönlerinin açıklığa kavuşturulması yönüyle önemli bir etkinliktir. Bu konuda üniversitemize ev sahiplikleri için teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmasında, Şanlıurfa’nın turizm açısından göz ardı edilemeyecek özellikler taşıdığını sözlerine ekleyen Vali Şıldak, “Şanlıurfa’ya verilen bu unvan sonuna kadar haklı bir tercihtir. Çünkü Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kadim kültürlerin, büyük medeniyetlerin gelip geçtiği bu topraklarda günümüzde de o değerleri koruyabilen ender illerden biridir. Her gün, her yöresinde bir başka güzelliğin, tarihi değerin açığa çıkarıldığı pek çok kazı alanıyla birlikte Şanlıurfa; kültür, sanat ve turizm alanında güçlü bir şekilde ilerleyişini sürdürüyor. Kadim tarihi geçmişin ilimde ve bilimde de izdüşümleri var. Baktığımızda üniversitemizin adının bile tarihi Harran Üniversitesine dayandığını görüyoruz ve bunun tarihteki yerini bilmemek mümkün değil. Bu itibarla çok özellikli bir şehirde ve coğrafyada bulunuyoruz. Bunun kıymetini bileceğiz ve çok daha fazla çalışacağız. Her alanda olduğu gibi kültürel alanda da turizm alanında da ilerlemek için el birliğiyle çalışmak, planlı bir şekilde yol almak, tüm güçleri birleştirmek ve birlikte başarma kültürünü ilimizde birlik beraberlik ruhu içinde yeşertmek durumundayız” ifadelerine yer verdi.
Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu ise yaptığı konuşmada, “Şanlıurfa sokaklarında dolaştığınız zaman tarihin derin izlerini görürsünüz. Aynı zamanda Şanlıurfa, zengin bir mutfak kültürüne de sahiptir. Şanlıurfa, kültür ve sanat şehri olarak da tarihte adı altın harflerle yazılmış bir şehirdir. Şanlıurfa’nın tarihi Harran dünyasının da en önemli merkezlerinden biri olması hasebiyle çok çok önemlidir. Biz Harran Üniversitesi olarak bu organizasyonun içerisinde olmaktan çok büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.
İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktör Yardımcısı Prof. Dr. Ebubekir Senghor ise sempozyumun verimli geçeceğine inandığını belirterek, katkı sunan tüm paydaşlara teşekkür etti.
Sempozyum; İslam Tarihinde Urfa, İslam Kültüründe Urfa, Kadim Urfa Kültürü ve Urfa’da Sanat ve Mimari konulu oturumlarla gün boyu devam etti.