ŞANLIURFA’NIN simgelerinden olan isotun üretim serüveni başladı. Yöre halkının vazgeçilmezi isot, kavurucu sıcakta zahmetli sürecin ardından hazırlanarak tezgahlardaki yerini alıyor.
Sabahın ilk ışıklarından itibaren çalışmaya başlayan kadınlar gruplar halinde biberleri temizliyorlar. Her bir torba başına 5 lira kazanan kadınlar 12 saat aralıksız çalışıp 40 derece sıcaklıkta biberleri elleriyle veya tokmak yardımıyla temizliyorlar.
Büyük bir zahmetle yapılıyor
Biberler önce tohumlarından temizlenerek 4-5 parçaya bölünüyor. Yıkanıp temizlendikten sonra evlerin damında ve açık alanda naylon torlalar içersinde konuluyor. Renginin siyah olması için terletildikten sonra yaklaşık 10 gün içinde kurutuluyor ve dövülüp pul biber haline getiriliyor ve zeytin yağı konulduktan sonra kullanılmaya hazır hale geliyor. Ortalama 100 kilogram taze Şanlıurfa Biberinden 8-10 kilogram pul biber(isot) elde ediliyor.
İsot, yıl boyunca küçük ev işletmeleri ya da baharatçıların tezgahlarında, kalitesine göre kilogramı 20 ile 50 liraya alıcı buluyor.Sıcak hava zorluyor
Ev kadını Ayşe Güzel yaptığı açıklamada, isot mevsiminin başladığını belirterek,"Ben ve 3 çocuğumla birlikte günlük 20- 30 çuval arasında biber temizliyoruz. Hava sıcaklığıyla birlikte acı işinde çalıştığımız için oldukça zorlanıyoruz. Genellikle bu bölgenin insanı fabrikasyon ürünü kullanmıyor. Ev yapımını organik isot kullanıyor" diye konuştu.Lezzetli ürün elde etmek için yoğun çaba sarf ettiklerini dile getiren Ayşe Güzel, isotun yanı sıra biber reçeli de yaptıklarını, bölge halkının geçmişten günümüze kadar bu işten para kazandığını dile getirdi.